tirsdag 6. september 2011

Ebøker i tåkeland

Mens dere venter på ebok- og pocket-utgaven av Konspiranoia, som ifølge ryktene befinner seg hos trykkeriet (pocket-utgaven altså), kan dere, hvis dere har slike tilbøyeligheter, anskaffe ebok-utgaven av Fyrster i tåkeland. F eks fra Norli. Hvilket ikke slutter å fascinere.

Hvorfor i alle dager skal ebøker selges via en bokhandel? Hvorfor ikke selge den rett fra forlaget i stedet?

Det er bare én av en rekke absurde sider ved den komiske affæren som kalles norsk bokbransje. Det gjelder å holde liv i bokhandlerne til vampyrene de tapre forkjemperne for demokrati og ytringsfrihet på Sehesteds plass, vet dere. Hadde det ikke vært så deprimerende, hadde det nesten vært komisk.

Men det nye omslaget er fint, da, det skal jeg ikke krangle på.

10 kommentarer:

 1. Fordi norske forlag i det alt vesentlig er opptatt av å klamre seg til en fortid som ikke lenger eksisterer, heller enn å tilpasse seg den framtiden som allerede er her.

  "bokskya" - var det ikke det ? Jeg var innom. En teknisk løsning med DRM, som for min del er helt uaktuelt, gitt at jeg ikke stoler på forlagene insisterer jeg på å *eie* bøkene mine. (musikkbransjen har klart det!)

  En teknisk løsning som ikke fungerer på hverken Linux eller Kindle - og dermed ikke støtter noen av enhetene jeg alt har - og der prisene til tider er helt på bærtur. (nei 279,- for en ebok med DRM er ikke en ok pris når en hardcover selges for 319,- enten forlagene liker det eller ikke er eneste riktige pris litt billigere enn paperback)

  Ser at eboken din koster 60,- mens den på papir koster omtrent det dobbelte. Det er en fornuftig pris, faktisk noe billigere enn jeg forventer.

  Jeg vil gjerne at pengene som spares på å kutte bokhandel, trykking, distribusjon og sliktnoe deles likt mellom meg og deg. I min drømmeframtid er mine bøker litt billigere - og forfattere tjener noe mer pr. solgte eksemplar.

  Forlag, bokhandlere og distributører tjener derimot mye mindre, eller kanskje null.

  Og dermed har jeg vel kanskje svart på -hvorfor- bransjen ikke akkurat har omfavnet fremtiden. Bøkene skal selges gjennom bokhandlene fordi det var slik vi gjorde det i gamle dager.

  SvarSlett
 2. Kan med glede at ein av gjengangarstudentane på kontoret mitt har kasta seg over oppgåva å skrive ein master om den norske bokbransjens klønete handtering av vår nye tid og ebøker.

  Medan eg er og blir ein ihuga tilhengjar av å ha bøker å tafse i (særleg fagbøker sidan eg eigentleg berre les litt her og der i dei), så har eg fått fullstendig kjøpemani etter eg fekk meg kindle. No må eg berre miste jobben slik at eg kan lese alt.

  SvarSlett
 3. Platebransjen trodde den kunne vedta vekk ny teknologi, og saksøkte tenåringsdrittunger for millioner for fiktive tap. Nå driver filmbransjen med det samme. Heligvis har den norske forlagsbransjen endelig erkjent at de ikke kan vedta fremtiden vekk. Men de klamrer seg til den vertikale integrasjonen gjennom å skulle sluse alt gjennom egne kanaler. Men det er neppe noen fare; markedet og DVD-Jon m/venner vil tidsnok lære dem at de må være tilgjengelige.

  SvarSlett
 4. Har du sluttet å blogge igjen, Pettersen?

  SvarSlett
 5. Den glæder jeg mig til at læse på dansk. Mit norske er desværre ikke så godt som mit danske.

  SvarSlett
 6. Det er forventet at ebøgernes lingvistiske standard er lavere end trykte bøgers. Med ebøgernes indtog kan enhver hobby-forfatter jo udgive bøger.

  SvarSlett
 7. Jeg elsker at læse e-böker på min ipad. Det er dejlig nemt.

  Mvh.
  Lån penge eller kredittkort

  SvarSlett
 8. Nå er det over et år siden det kom et innlegg på det som i sin tid var en av mine favorittblogger. Ligger bloggen kun i dvale, eller er den rett og slett å anse som stein død?

  SvarSlett
 9. Det er vel ganske normalt, at kvaliteten af e-bøger daler, når det er så nemt at publicere dem.

  SvarSlett