onsdag 5. januar 2011

Lasse Wilhelmson, Ny Tid og nazimarsjen

For en ukes tid siden skrev Hans Rustad en sak for Document.no under tittelen "Brunvenstre gjør enté i Ny Tid". Bakgrunnen var at Ny Tid hadde sluppet til den svenske skribenten Lasse Wilhelmson på kronikkplass, under tittelen "Tostatsløsning er umulig".

Rustads sak er en grundig gjennomgang av Wilhelmsons argumenter og en grei argumentasjon for at dette er antisemittisme i radikal forkledning. Ellers introduserer han Wilhelmson med å si at han "hører hjemme på ytterste høyre fløy".

Alt dette er greit, men, som diskusjoner jeg rotet meg inn i om saken på Facebook viste, ikke alle lar seg overbevise om at Wilhelmson faktisk er antisemitt. Det kan jo hende han bare er veeeeeeldig Israel-kritisk.

Og det kan det jo, så denne saken er sikkert også bare en tilfeldighet. Den er fra den sjarmante nettavisen Nationell Idag, som utgis av de minst like sjarmernede Nationaldemokraterna, en verdig søker til tittelen Sveriges friskeste nazigruppe (selv om det er veeeeldig vanskelig å slå Svenska motståndsrörelsen). Vi snakker om folk som får Sverigedemokraterna til å fremstå som trivelige sosialdemokrater.

I februar omtalte de en minnemarkering over de drepte i bombingen av Dresden (som det for ordens skyld er mye kritisk å si om). Og hvem er hovedtaler på denne nazimarkeringen? Næmmen, er det ikke Lasse Wilhelmson som står der? Sannelig er det det:Lars Wilhelmson til høyre av de tre talerne. 
Klikk bildet for en større versjon


Wilhelmson konkluderer sin tale slik:

"Irak är idag ockuperat och ödelagt därför att dess nye ”Hitler” påstods haft massförstörelsevapen som inte fanns. Nu finns en ännu nyare ”Hitler” – i Iran. Han påstås vilja ”Förinta” den judiska staten med kärnvapen som hon men inte han har. ”Förintelsens” offer utropade en stat i Palestina, med påföljande folkmordspolitik gentemot dem som bodde och bor där. Moraliskt rättfärdigat med den egna offerrollen. Kritik av allt detta bemöts med anklagelser om ”antisemitism”. Domarna i Nurenberg förhindrade inte nya krig. Tvärt om, ”Aldrig mer” blev ”Åter igen”."

Wilhelmson er ikke bare veeeeeldig Israel-kritisk. Han er antisemitt. Og holder taler på nazimarkeringer. Og skriver kronikker i Ny Tid. Finn én stor, skrikende feil.

24 kommentarer:

 1. Det gleder meg at flere oppdager at ekstremismen finnes midt i blant oss, og begynner å bli stueren. Fortsett med johannes wahlström, som kunne spille en nøkkelrolle i schibsted-avisenes formidling av wikileaks. det er en utrolig historie. hvordan kunne det skje? Og hvordan kan man late som om han ikke er den han er? det er mye rart som skjer rett foran nesen vår.

  SvarSlett
 2. Vi lever dessverre i en tid hvor en delvis innbildt islamofobi vekker langt større engasjement enn reell antisemittisme.

  SvarSlett
 3. Her ser du det du vil se, Arnfinn. Antisemitt du liksom. Pfff. Hersketeknikk.

  SvarSlett
 4. Jeg velger å tro du er ironisk, Thor. Jeg har ikke så mye humor på dette er jeg redd.

  SvarSlett
 5. Jeg tror ikke han er ironisk. Der ser du, jeg har rett!

  SvarSlett
 6. Jeg er redd du kan ha rett i dette tilfellet, Thomas. Jeg VET at du har rett sånn i det store bildet.

  SvarSlett
 7. I dette tilfellet er jeg ikke ironisk. "Brunvenstre". "Antisemitt". Litt av en gugge dere koker sammen. Kritikk av staten Israel er fullstendig legitimt og trenger ikke ha noe med antisemittisme å gjøre.

  SvarSlett
 8. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 9. Thomas: Jeg er igjen enig med deg i essens, men slik språkbruk tillater jeg ikke om meddebattanter. Du er slettet, men oppfordres om å poste kommentaren på nytt i en noe mer dannet språkdrakt.

  SvarSlett
 10. Haha, forpulte kjøttskalle faktisk. Jaja, slike karakteristikker slår bare tilbake på deg selv.

  Jeg synes ikke sitatene Rustad gjengir er ille. Jødene har etter 45 hatt et moralsk momentum som har skapt og fortsetter å skape mye lidelse. Innflytelsen jødisk lobby har på amerikansk politikk er utvilsomt verdt et kritisk blikk. Israel/Palestina-konflikten er en av to store verkebyller som holder verden på tå hev.

  SvarSlett
 11. OK, vi er der ... I så fall gjør det neppe inntrykk på deg at Wilhelmson mener Israel stod bak 9/11, at bolsjevismen var et jødisk komplott og at han har et mildt sagt dodgy forhold til Holocaust-fornektere. Og da er det sikkert ikke noe stort problemt at han holder taler på naziarrangementer heller.

  SvarSlett
 12. Jeg tar utgangspunkt i sitatene gjengitt av Rustad og i artikkelen på nationellidag.se. Jeg har ikke lest Wilhelmsons artikkel i Ny Tid.

  Det Wilhelmson evt har skrevet om Israel & 11. september-angrepene, bolsjevismen som jødisk komplott samt hans relasjon til Holocaust-fornektere kan jeg ikke gå god for.

  At Wilhelmson taler på et naziarrangement er ikke ideelt, for å si det sånn, men samtidig synes jeg det som er gjengitt fra hans bidrag der inneholder noen poeng.

  SvarSlett
 13. Didrik Søderlind6. januar 2011 kl. 09:27

  Sukk. Om ikke det å holde taler på nynazistarrangementer ikke er nok til å diskreditere noen, er ingenting det. Muligens ville "Thor" forandret mening om denne flotte mannen dersom det viste seg at han hadde hatt en datter innelåst i kjelleren siden 1987, men jeg tviler på det.

  Om jeg hadde hatt et fnugg av konspiratorisk sans, ville jeg gått ut fra at "Thor" er et pseudonym for en av folka fra Norsk Israelsenter, som ønsker å diskreditere israelkritikere.

  SvarSlett
 14. La oss kalle en spade for en spade...

  SvarSlett
 15. I den grad du støter på en spade i mitt kommentarfelt, Thomas, er du velkommen til det. Rene skjellsord rettet mot andre kommentatorer må du derimot avstå fra, selv når de er på sin plass.

  SvarSlett
 16. Er ikke Thor en spade, da? Han minner litt om en.

  SvarSlett
 17. @Thor Israelkritikk er heilt berettiga. Og noko eg sjølv driv med, men når det er pakka inn i, og motivert av, antisemittisme - altså jødehat - må vi sette foten tydleg nok ned.

  Skal kritikk av den israelske staten ha noko som helst truverde, må ein simpelthen vere motstanderar av antisemittisme i prinsipp og realitet.

  SvarSlett
 18. Fint om du er litt mer konkret, Mad Mullah, siden vi tydeligvis tolker dette ulikt.

  SvarSlett
 19. I det augneblinken Wilhelmson vel å gå til åtak på jødiske karakteristikkar i staden for å drøfte innhaldet i israelsk politikk er ikkje han lenger ein israelkritikar, men ein antisemitt. Det er ikkje utan grunn til at han vert invitert til å tale på nazistiske arrangement.

  Sjølvsagt er kritikk av Israel legitimt. Mykje å kritisere der. Eg kunne ha skrive side opp og side ned om kva eg tykkjer om ideologien den staten er bygd på. Men eg vel mine allierte med litt meir omhu ;-)

  SvarSlett
 20. Jeg er altså uenig i at det er tilstrekkelig for å fortjene begrepet antisemitt. Føler jeg har sagt mitt i denne sammenheng. Takk for seg.

  SvarSlett
 21. @ Mad Mullah: Ja, det er mye å kritisere ved Israel, bl. a. okkupasjonen av Gaza og Vestbredden - helt høl i huet, spør du meg.

  Men jeg kunne også ha skrevet side opp og side ned om hva jeg mener om den ideologien ditt parti (Rødt) er bygget på...

  SvarSlett
 22. Ante ikkje at eg hadde eit parti. Tar det stor plass, og kvar kan eg hente det?

  Trur nok du har bomma der.

  SvarSlett
 23. Hastur: Så du har sluttet med dette RV-tullet? Så bra!
  Det sies nemlig at den som ikke er venstrevridd før han fyller 30, intet hjerte har, mens den som fortsatt er venstrevridd etter å ha fylt 30, har ingen hjerne.

  Konklusjon: Du har både hjerte og hjerne!

  Selv må jeg nøye meg med bare å ha en hjerne.

  Og hva vår venn Thor angår, hadde han neppe kjent igjen en jødehater om han så hadde stått med hele huet oppi ræva på en.

  SvarSlett
 24. Veldig bra sak, Arnfinn! Og UTROLIG PINLIG for Ny Tid. Kanskje du skulle avtvinge dem en kommentar?

  SvarSlett