onsdag 16. februar 2011

Om takras og andre farer

Hodet mitt er opptatt andre steder nutildags og bloggen lider. Men jeg kan ikke la Saras kronikk fra Aftenposten om sin aksjon gå upåaktet hen.

Kronikken understreker noe av det som var min reaksjon på begivenhetene i Calmeyers gate: Én ting er hva folk mener. En annen er hvordan de oppfører seg. Og Islamsk råds opptreden var under enhver kritikk. Hvordan man opptrer under press er en ganske god indikasjon på hva slags ved man er laget av. Rådets nåværende ledelse virker laget av alt annen enn hel sådan.

Og oppførselen til enkelte i menigheten rådet deler lokaler med var om mulig verre. Det tåpeligste øyeblikket var da de jaget Sara bort med henvisning til faren for takras. Jeg gikk og tuslet i Calmeyers gate i dag (det er på vei til jobb, hvis jeg legger veien gjennom sentrum). Og siden jeg går og bærer på et vidunderlig lite Lumix LX5-kamera i baggen, måtte jeg bare dokumentere komikken.

Sara satt altså på forsiden av det grå huset, rett bak der lastebilen på bildet står. Og som man ser er ikke faren for takras aldeles overhengende:Det er selvsagt fristende, for å holde seg på samme latterlige nivå, å påpeke det opplagte, nemlig at taket er ... *fnis* skeivt ...

Ellers, for de som nå har funnet tiden inne til å glemme hele affæren, bidrar denne saken fra Utrop til å minne oss på alvoret her. For midt oppe i all den råtne maten og de tåpelige guttestrekene handler dette om dypt alvorlige ting:
"En samfunndebattant og homoaktivist i 20-årene med flerkulturell bakgrunn har gått i dekning etter at nær familie i hjemlandet har fått sendt trusler.

Ifølge tidligere leder i Skeiv Verden, Eirik Roen, har det kommet inn trusler med grovt innhold og klar beskjed om at vedkommende måtte slutte som talsperson for homofile muslimer i Norge.

... – Forrige uke hadde vi styremøte i Skeiv Verden, og da kom det inn et anonymt brev, skrevet på norsk. Her sto det svart på hvitt at hvis vedkommende møtte opp på denne og fremtidige styremøter hos Skeiv Verden så ville man gjøre alvor av voldstruslene mot familien i hjemlandet og mot vedkommende selv i Norge"
  
Siden Islamsk råd har lovet å jobbe mot diskriminering og trakassering av homofile kunne kansje en uttalelse være på sin plass?

11 kommentarer:

 1. Saken frå Utrop er bare direkte ekkel. Det burde vere ein smal sak for IRN å kome med eit utsegn her. Eg har diverre lite tru på at det kjem til å skje...

  SvarSlett
 2. "Hvordan man opptrer under press er en ganske god indikasjon på hva slags ved man er laget av. Rådets nåværende ledelse virker laget av alt annen enn hel sådan."

  Tør vi foreslå... bambus?
  Hard på utsiden, hul inni.
  Og ikke minst: En ekte lettvekter...

  SvarSlett
 3. Unnskyld i prektigheten, men burde ikke norske konservative og liberale kristne heller fortelle de forstokkede muslimene at det faktisk ikke er såååå lenge siden de sjøl hadde samme vrangforestillinger?

  Skal vi se, hvor lenge siden var det at Wenche Lowzow ble skvisa ut av Høires nominasjonskomite?

  SvarSlett
 4. Det raagraum altså har vanskelig for å se forskjell på er 1) å bli skivset på ikke-voldelig vis ut fra en politisk komite og 2) drapstrusler og vold feks fra familie og nær slekt.

  SvarSlett
 5. Hvis Ask Burle hadde evnet å tenke prinsipielt hadde han sett at dette kun er snakk om gradsforskjell.

  Like kvalm og heslig er tankegangen bak.

  SvarSlett
 6. I tillegg kan vi vel "overraske" Ask Burle med at det var nokså vanlig å jule opp homser. Det er ikke så lenge sida at "vanlige mennesker" i Norge så på dette som noe nær vanlig atferd.

  Men det er ikke poenget. Saken er at vi kan bidra til å styrke de reaksjonære muslimene som ønsker å opprettholde skillet mellom "vi" (de egentlige, gode muslimene" og "de kristne".

  Eller vi kan minne om at forskjellene ikke er mellom "religioner", men forskjellig utvikling. "Antihomsemuslimer" er kort og godt konservative(*), gammeldagse, reaksjonære tullebokker.

  (*) Begrepet brukt i en annen betydning enn om mer oppegående, liberale høyrefolk."

  SvarSlett
 7. Nei, mehe, dette er vesensforskjell! Slik jeg definerer organisasjonsfriheten (det er forresten den klassiske rettsforståelsen i vestlige stater) så skal det stå en fritt å nekte homser eller folk med rødt hår og blå øyne å stille som kandidat i sitt parti (dessverre har vi paragraf 135a som nekter folk denne selvsagt retten).

  Men det skal derimot ikke være lov å true med vold. Verken i eller utenfor organisasjoner.

  Vesensforskjell!.

  Raaugraaum, hvorfor føler du deg tvunget til å komme med et "tillegg" i første linje? Syntes raaugraaum at argumentet stod svakt og trengte litt støtte?

  At homser har fått juling også i Norge, er en kjennsgjering. Allikevel er altså den vestlige kristen-sekulære sivilisasjon den islamske overlegen. Både i går, i dag og imorgen. Uten vår sivilisasjon hadde begrepet "homofili" ikke engang eksistert. Tenk!

  SvarSlett
 8. Så den kristen-humanistiske tradisjonen ser på trakassering, usynliggjøring, utstøting (osv.) som noe høyerestående enn vold?

  Spør godt voksne homser om hvilken nytte det var i å gå til politiet hvis de var blitt "banka opp litt."

  SvarSlett
 9. Du må gjerne mislike det, men det er ikke uten videre forbudt for deg eller andre å ignorere eller fryse ut mennesker med holdninger og adferd du ikke kan like.

  Hva slags endringer i lovverket er det du foreslår?

  Norsk transportarbeiderforbund har forresten utvist en kar som har stått frem som leder for Norwegian Defence League. Man hevder at NDL er rasistisk, men det er ingenting i dens statutter som tilsier det. Men den er åpent kritisk til islam, det skal sies. Det er altså ikke lov der i gården.

  SvarSlett
 10. Morsomt at Ask Burle kommer trekkende med NDL; denne eminente representant for det kristne, om kanskje ikke humanistiske i vestlig tradisjon.

  SvarSlett
 11. Det er nettopp det som er feil: NDL er etter det jeg kan se i det store og hele kristent (dvs i trå med Jesu lære).

  Let's be honest: Kristendommen er en kvinnfolkreligion. Fordi Jesus var ei kjerring.

  Ekte mannfolk ber ikke sine tilhengere om å snu det andre kinnet til sine fiender - ekte mannfolk dreper sine fiender (nei, det holder ikke med etpar fredelige demoer i ny og ne).

  Så får vi se i fortsettelsem hva NDL er. Kristne eller ei.

  SvarSlett